Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Kültür Turizmi Nedir?


Kültür turizmi, insanların başkalarının kültürel mirasını deneyimlemek üzere hareket etmesidir. Kişisel zenginleşme, iş amaçlı veya diplomatik bir misyonun parçası olarak gerçekleştirilebilir. Genel anlamda, tarihi yerleri; sanat galerilerini; müzeleri; kütüphaneleri; dini kurumları; sahne sanatları mekanlarını veya anıtları ziyaret etmenin yanı sıra müzik festivalleri veya fuarlar gibi açık hava etkinliklerini de içerir. Kültür turizmi aynı zamanda tarihi binaların, Arnavut kaldırımlı sokakları olan tarihi kasaba ve köylerin, kiliselerin, katedrallerin ve benzerlerinin ziyaret edilmesini de içerebilir. Diğer türler arasında, genellikle kırsal alanlarda bulunan kaleler veya görkemli evler gibi eski binaları ziyaret etmeyi içeren miras turizmi ve yaban hayatı izleme fırsatlarının olabileceği insan faaliyetleri tarafından dokunulmamış doğal manzaraların tadını çıkarmaya odaklanan eko-turizm yer almaktadır.

Kültür turizmi, insanların başkalarının kültürel mirasını deneyimlemek için hareket etmesidir.

Kültür turizmi, insanların başkalarının kültürel mirasını deneyimlemek için hareket etmesidir. Kültür turizmi miras turizmi, inanç turizmi ya da etnik turizm olarak kategorize edilebilir.

Kültür turistleri tarihi yerleri, müzeleri, galerileri ve anıtları ziyaret eder; tiyatro oyunları veya konserler gibi performanslara katılır; geleneksel sanatlar ve zanaatlarla ilgili atölye çalışmalarına katılır veya sadece farklı kültürlere ait yemeklerin tadını çıkarır.

Kültür turizmi ekoturizm ve miras turizmi ile yakından ilişkilidir.

Kültür turizmi, ekoturizm ve miras turizmi ile yakından ilişkilidir.

Ekoturizm çevrenin korunmasıyla ilgiliyken, miras turizmi kültürel mirasın korunmasıyla ilgilidir. Kültür turizmi bunların her ikisidir – ekoturizm ve miras turizminin bir alt kümesidir.

Kültür Turizminin Anlamı Sandığımızdan Çok Fazla

Kültür turizmi; tarihi yerler, sanat galerileri, müzeler, kütüphaneler, dini kurumlar, sahne sanatları mekanları veya anıtlar gibi kültürel öneme sahip yerleri ziyaret etmeye odaklanan bir turizm şeklidir. Müzik festivalleri veya fuarlar gibi açık hava etkinliklerini de içerebilir.

Kültür turistleri genellikle ziyaret ettikleri yerle ilişkili sanat, tarih ve sosyal olaylarla ilgilenirler. Genellikle kişisel ilgi alanlarını ve değerlerini yansıtan benzersiz deneyimler ararlar.

Kültür Turizmi Birçok Amaçla Yapılabilir

Kültür turizmi kişisel zenginleşme, iş amaçlı veya diplomatik misyonun bir parçası olabilir. Kültür turizmi, bir yerin sanatının, tarihinin ve geleneklerinin incelenmesi ve takdir edilmesidir. Kendi kültürünüzden başka bir kültür hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla seyahat ettiğinizde buna kültür turizmi denir.

Kültür turistleri, ufuklarını genişletmek veya yeni bir şeyler deneyimlemek istedikleri için farklı kültürler hakkında bilgi edinmekle ilgilenebilirler; ancak insanların bu tür bir seyahati diğerlerine tercih etmelerinin birçok nedeni de vardır:

  • Başkalarının hayatlarını kendilerinden nasıl farklı yaşadıklarını görerek (örneğin başka bir ülkeyi ziyaret ederek) kendi kültürleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirler.
  • Bazı insanlar sadece başka bir yerde yaşasalardı hayatın nasıl olacağını merak ediyor olabilirler ve kültür turizmi onlara tam da bunu yapma fırsatı verir!

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Alanlarını evrensel değere sahip kültürel alanlar olarak kabul etmektedir.

UNESCO, merkezi Paris, Fransa’da bulunan uluslararası bir kuruluştur. Eğitim, bilim ve kültür alanlarında uluslararası işbirliğini teşvik etmek amacıyla 1945 yılında kurulmuştur. Bugün UNESCO’nun 195 üye ülkesi ve dokuz ortak üyesi bulunmaktadır.

UNESCO’nun misyonu eğitim, bilim ve kültür alanlarında uluslararası işbirliğini teşvik ederek barış ve güvenliğe katkıda bulunmaktır.

Dünya Mirası Alanları, fiziksel yapıların yanı sıra arkeoloji, mimari (bina tarzı), peyzaj (doğal çevre) veya tarihi ya da insanların orada nasıl davrandıkları (din gibi) ile ilgili unsurları da içerebilir.

Kültür turizmi ekoturizmden farklıdır. Ekoturizm doğayı ve ekosistemlerini deneyimlemeye odaklanırken, kültür turizmi bir yerin kültürünü deneyimlemekle ilgilidir. Tarihi yerleri, sanat galerilerini, müzeleri ve kütüphaneleri, dini kurumları, sahne sanatları mekanlarını veya anıtları ziyaret etmeyi içerebilir.

Örneğin:

  • Peru’daki Machu Picchu’yu (eski bir İnka bölgesi) ziyaret etmek istiyorsanız, seyahatiniz kültür turizmi olarak kabul edilecektir çünkü oraya özellikle Güney Amerika tarihinin önemli bir parçası olduğu için gidiyorsunuz.
  • Eğer Lima havaalanından doğruca Machu Picchu’nun en ikonik simgesi olarak Cusco şehrinin tepesinde yer aldığı dağlara gitmek yerine (çoğu insanın yaptığı gibi), hasat mevsiminde Kutsal Vadi’de katır gezintisi yapmak veya varış noktanıza ulaşmadan önce And sıradağlarında yürüyüş yapmak gibi bu bölgenin sunduğu diğer tüm inanılmaz şeyleri keşfetmek için biraz zaman harcarsanız – teknik olarak bu faaliyetler Machu Picchu’nun kendisini oluşturan şeyin bir parçası olmasa da, daha ziyade yerel halkın Cusco vilayetinin başka yerlerinde günlük yaşamlarını nasıl sürdürdükleri ile ilgili olsa da, bu yine de kültürel seyahat olarak sayılacaktır.”

Kültür turizmi birçok ülke ekonomisinin önemli bir parçasıdır

Kültür turizmi birçok ülke ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Kültürel mirası korumanın, barış ve anlayışı teşvik etmenin, ekonomik kalkınmayı canlandırmanın ve daha fazlasının bir yoludur.

Özetle

Kültür turizminin ne olduğunu, daha geniş turizm endüstrisine nasıl uyduğunu ve neden önemli olduğunu daha iyi anlamanızı sağladığımızı umuyoruz. Kültür turizmi, yerel ekonomileri desteklemenin yanı sıra diğer kültürleri deneyimlemek için de harika bir yol olabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar