Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Atı Evcilleştiren İlk Türk Devleti


Ata binmek
, MÖ 1800’lerden itibaren Anadolu’yu istila ve fetheden Hint-Avrupalı kabileler arasında askeri yaşamın önemli bir parçasıydı. Bu, zaten uzun mesafeleri hızlı bir şekilde kat edebilmelerini gerektiren göçebe yaşam tarzlarının mantıklı bir uzantısıydı. Aslında ata binme, Orta Asya’da ilk Türk devletinin atı evcilleştirdiği MÖ 2000 yılından beri uygulanmaktadır.

Önce at biniciliğinin kökenine gidelim.

Atı evcilleştiren ilk Türk devletinin kim olduğu tartışma konusu olsa da Orta Asya’da MÖ 2000’li yılların başlarında at binicilerinin olduğu anlaşılmaktadır.

Bu bulgu, atların binicilik ve yarış için kullanılmadan önce evcilleştirildiğini göstermektedir.


At binmek, Hint-Avrupalı kavimler arasında askeri yaşamın önemli bir parçasıydı.

Ata binmek, MÖ 1800’lerden Hint-Avrupalı kabileler arasında askeri hareketliliğin şartlarından birisiydi. Binicilik, ulaşımın yanı sıra avcılıkta da önemli bir faktördü. At biniciliği bugün hala polo ve dresaj gibi bazı sporların bir parçası olarak uygulanmaktadır.

Ancak ülkenin daha uzak bölgelerini görmek veya sadece sürüşün tadını çıkarmak isteyen turistler tarafından ulaşım için de kullanılmaktadır!

Hint-Avrupa halkları M.Ö. 1800’lerde savaş arabalarını savaşta kullanıyorlardı.

Savaş arabası, Hint-Avrupalı kabileler tarafından savaşta kullanılan bir savaş makinesiydi. Savaş arabası, sürücüsü ve iki atı olan dört tekerlekli bir arabaydı. Ulaşım için ve bir savaş makinesi olarak kullanılıyordu.

Savaş arabaları ilk olarak MÖ 1800’lerde, MÖ 1274’te Kadeş Savaşı‘nda Mısırlı Ramses III tarafından yenilgiye uğratılmadan önce bugünkü Türkiye, Suriye ve Lübnan‘ın çoğunu fetheden Hititler tarafından kullanılmıştır.

İlk savaş arabası muhtemelen MÖ 1800 civarında Hint-Avrupalılar tarafından inşa edilmiştir. Tahtadan yapılmıştı ve atlar ya da öküzler tarafından çekilen iki tekerlekli jantları vardı. Sürücü, yan yana koşulan hayvanların arkasındaki platformda duruyordu.

Çıkarım:

Atı evcilleştiren ilk Türk devleti, MÖ 1800’lerden itibaren Anadolu’da (bugünkü Türkiye) yaşayan Hititler olmuştur. Ata binmek, MÖ 2000’lerden itibaren Anadolu’yu istila ve fetheden Hint-Avrupalı kavimler arasında askeri yaşamın önemli bir parçasıydı. Bu halklar savaşta savaş arabaları kullanmışlardır; MÖ 1600’den sonra bunların yerini ok ve yaylarla donanmış süvari güçleri alınca kullanımları azalmıştır.

Sonuç:

Atı evcilleştiren ilk Türk devletinin kim olduğu tartışma konusu olmakla birlikte, Orta Asya’da MÖ 2000’li yılların başlarında at binicilerinin olduğu anlaşılmaktadır. MÖ 1800’lerden itibaren Anadolu’yu istila ve fetheden Hint-Avrupalı kavimler arasında ata binmek askeri hayatın önemli bir parçasıydı. Hint-Avrupa halkları MÖ 1800’lerde savaşlarda savaş arabaları kullanıyorlardı.

 

 

Yorum Gönder

0 Yorumlar