Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Türklerde İlk Düzenli Ordu


Osmanlı İmparatorluğu
dünyanın en güçlü imparatorluklarından biriydi. Göçebe olmalarına ve tarım konusunda sınırlı deneyime sahip olmalarına rağmen, silah konusunda çok yetenekli hale geldiler ve 1453’te Konstantinopolis’i Bizans İmparatorluğu’ndan fethettiler.

Türkler göçebe bir halktı

Türkler nesiller boyunca Moğolistan bölgesinde yaşamışlardır. Göçebe bir halktırlar, ancak Anadolu’ya gelmeden önce de bir süredir hareket halindeydiler. Türkler yetenekli atlılar ve okçulardı ve bu yeteneklerini savaşta kullanıyorlardı.

Yetenekli atlılar ve okçulardı

Türklerin ilk düzenli ordusu, çiftçilik ve orada kalıcı bir devlet kurmak için gereken diğer beceriler konusunda çok az deneyimi olan göçebelerden oluşuyordu. Yetenekli atlılar ve okçulardı ama Anadolu’ya gelmeden önce uzun süre göçebe olarak yaşamışlardı.

Güneye doğru giderken savaş yöntemlerini öğrendiler

  • Güneye doğru göç ettikçe Hıristiyan topluluklarla temasa geçtiler ve onların savaş yöntemlerini öğrendiler.
  • Osmanlılar, imparatorluklarının yükselişinden önce yüzyıllardır Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden göçebe bir halktı. Bu seyahatler sırasında, o dönemde Avrupa’nın her yerinde yaşayan Hıristiyanlar ile Mısır ve Suriye’de (daha sonra günümüz Türkiye’sinin bir parçası olacak bölgeler) yaşayan Müslümanlar da dahil olmak üzere birçok farklı kültür ve gelenekle karşılaştılar.

Çinlilerden ve Avrupalılardan teknolojiyi benimsediler

  • Barutu nasıl kullanacaklarını Çinlilerden öğrendiler.
  • Top teknolojisini nasıl kullanacaklarını, bu teknolojiyi Çinlilerden alan Avrupalılardan öğrendiler.

1242’de Moğollar karşısında yenilgiye uğramıştır.

Selçuklular, Anadolu’ya gelmeden önce bir süredir hareket halinde olan bir Türk halkıydı. Bizans İmparatorluğu’nu 1071’de Anadolu ve Suriye’nin hükümdarı olarak yerinden ettiler ve ardından 1098’de Mısır’daki Fatımi halifeliğini (son İslam halifeliği) yendiler.

Moğollar, fetihleri Çin’den Rusya’ya kadar uzanan ve Orta Asya ile Doğu Avrupa’nın çoğunu kapsayan göçebe bir halktı. 1242 yılında Selçukluları Kösedağ Savaşı’nda yenerek imparatorluklarını yıktılar ve topraklarını 1453 yılında Osmanlı egemenliğine girene kadar iktidar için kendi aralarında savaşan varisleri arasında paylaştırdılar.

Osmanlı İmparatorluğu doğmaya başladı

Osmanlı İmparatorluğu 1323 yılında I. Osman’ın Bursa yakınlarında kalan son Selçuklu topraklarını ele geçirmesiyle başladı. Yerine oğlu Orhan geçti ve imparatorluğu daha da genişletti. Orhan’ın oğlu I. Murad büyük bir imparatorluğu miras aldı ve Osmanlılar için daha fazla toprak fethederek babasının çalışmalarını sürdürdü.

Osman’ın oğlu Orhan

Orhan’ın oğlu I. Murad (1362-1389) imparatorluğu genişletmeye devam ederek Trakya’yı ve Batı Anadolu’nun büyük bölümünü fethetti. Osmanlılar, Anadolu’ya gelmeden önce bir süredir hareket halinde olan göçebe bir halktı. MS 1281 yılında babası Ertuğrul’un ölümünden sonra hanedanı kuran Osman Gazi tarafından yönetiliyorlardı.

Osmanlılar, Konstantinopolis’i fethettikten sonra nasıl ordu kurulacağını öğrendi.

Osmanlılar, Anadolu’ya gelmeden önce bir süredir hareket halinde olan bir grup göçebe halktı. Yetenekli atlılar ve okçulardı, ancak orada kalıcı bir devlet kurmak için gereken becerilerden yoksundular. Ya da biz öyle sanıyorduk!

Osmanlı İmparatorluğu, muhtemelen bugünkü Bulgaristan’da doğmuş olan I. Osman (1299-1326) tarafından kuruldu. Büyüdükçe, Konstantinopolis (bugünkü İstanbul) tarafından kontrol edilen Anadolu topraklarına girmeye çalışan diğer aşiretlerle ilişkiye girdi. Bu kabileler onun altında birleştiğinde, onları düşmanlarına karşı savaşa sürükledi: önce Bizans; sonra Karesi beyleri, sonra Karamanoğulları; son olarak da Aydınoğulları. Bu fetihler dizisi, I. Dünya Savaşı’nın bağımsız bir ulus devlet olarak varlığını sona erdirmesinin ardından dağıldığı 1922 yılına kadar sürecek bir imparatorluk kurmasını sağladı.

Fakat Türk tarihinde ilk düzenli orduyu MÖ 209 yılında Mete kurmuştur. Orduyu tarihte ilk defa 10’lu sisteme göre oluşturmuştur. MÖ 209, Türk ordusunun ve Türk Kara Kuvvetleri’nin kuruluş tarihi olarak benimsenmiştir. Mete’nin kurduğu düzenli ordu teşkilatında en büyük birlik 10.000 kişi ile tümen adındaydı.

Sonuç

Osmanlılar, İstanbul’u fethettikten sonra nasıl ordu kurulacağını öğrenen bir grup göçebeydi.Türkler göçebe bir halktı, ancak Anadolu’ya gelmeden önce bir süredir hareket halindeydiler. Yetenekli atlılar ve okçulardı ve orada kalıcı bir devlet kurmak için gereken çiftçilik ve diğer beceriler konusunda çok az deneyime sahiptiler. Güneye doğru göç ettikçe Hıristiyan topluluklarla temasa geçtiler ve onların savaş yöntemlerini öğrendiler. Çinlilerden ve Avrupalılardan barut teknolojisinin yanı sıra top teknolojisini de benimsediler

Yorum Gönder

0 Yorumlar