Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Zeyrek Kilise Camii


Zeyrek Kilise Camii
İstanbul, Türkiye’de yer almaktadır. Aslen 11. yüzyılda bir Bizans kilisesi olarak inşa edilmiş ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu döneminde camiye dönüştürülmüştür. Cami o zamandan bu yana çeşitli değişiklikler geçirmiştir ancak orijinal görünümünü ve mimarisini hala korumaktadır.

Zeyrek Kilise Camii ne zaman inşa edildi?

Zeyrek Cami, 1463 yılında Konstantinopolis’i fethederek imparatorluğunun başkenti yapan Osmanlı Sultanı II. Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Daha önceki bir kilisenin yerine inşa edilen bu cami, İstanbul’un Fatih ilçesinde, Ayasofya ve Topkapı Sarayı’nın yakınında yer almaktadır.

Yapı, avlusunun her köşesinde dört minaresi olan sekizgen bir plana sahiptir. Her minarenin altı şerefesi vardır ve bu şerefelerden günde beş kez ezan sesleri duyulabilir. İçeride, geometrik desenlerle süslü mermer kaideler üzerinde duran dört sütun tarafından desteklenen iki kubbe vardır (şimdi kayıp). Merkezi kubbe çevresindekilerden daha yüksektir –Osmanlı mimarisinde başka yerlerde nadiren görülen alışılmadık bir özelliktir– ve iç yüzeyinin yanı sıra dış duvarları boyunca zemin seviyesindeki kapıların ve pencere pervazlarının üzerinde güzel mavi çiniler bulunur (bunlar o zamandan beri kaldırılmıştır).

Zeyrek Kilise Camii’nin mimarisi ve tarihçesi.

Cami, 1463 yılında Konstantinopolis’e karşı sefere hazırlanan ordusu için ibadet ve çalışma yeri olarak hizmet vermek üzere inşa edilmiştir.

Binanın kendisi yıllar içinde birçok kez değiştirilmiştir: Ancak orijinal yapısını ve tasarım unsurlarını hala korumaktadır. Bu unsurlardan biri, her birini ayrı ayrı destekleyen dört pandantifle birlikte gruplandırılmış sekiz küçük kubbeden oluşan alışılmadık bir kubbedir. Bu tür bir tasarım tarih boyunca nadiren kullanılmıştır ancak burada Zeyrek’te ve Ayasofya Camii’nin ana kubbesinde (daha sonra bahsedeceğimiz) başka bir örnekle birlikte görülebilir.

Zeyrek Kilise Camii’nin tarihi önemi nedir?

Zeyrek Camii, İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından biridir. Camiye dönüştürüldükten sonra yıkılan eski bir kilisenin yerine 1451 yılında inşa edilmiştir. Cami, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış ve daha sonra 1596 yılında Sultan 3. Murat tarafından yenilenmiştir.

Bu mekânın mimarisi, sadeliği ve zarafeti ile karakterize edilir. Tabanlarında kare şeklinde ve üzerlerinde sekizgen tepeler inşa edilmiş dört minaresi vardır ve her minarenin müezzinler (ezan okuyan kişi) için kendi balkonu vardır.

Zeyrek Kilise Camii’nin iç mekanı ve dekorasyonu nasıldır?

Zeyrek Kilise Camii, iç duvarlarında ve tavanlarında görülebilen mavi çinileriyle ünlüdür. Camide ayrıca ahşap bir minber, mihrap ve minare bulunmaktadır.

Zeyrek Kilise Camii’nin avlusu ve bahçesi hakkında bilgi.

Zeyrek Kilise Camii’nin avlusu ve bahçesi halka açıktır. Bahçe, yerel halkın dinlenmesi için popüler bir yerdir ve aynı zamanda fotoğraf çekmek veya bu fotoğrafta görülebilen çeşme gibi diğer özelliklerinden bazılarının tadını çıkarmak isteyen birçok turisti de çekmektedir:

II. Mehmed döneminde (1451-1481) Mimar Sedefkar Mehmed Ağa tarafından inşa edilmiştir.

Zeyrek Kilise Camii çevresindeki tarihi yapılar ve mekanlar.

Cami Fatih ilçesinde yer almaktadır. Sultan Mehmed tarafından 1460-1466 yılları arasında, eskiden “Aziz İrene” olarak adlandırılan eski bir Bizans kilisesinin üzerine inşa ettirilmiştir.

Cami, Mısır Çarşısı, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı gibi tarihi binalar ve mekanlarla çevrilidir.

Özetlemek gerekirse;

Zeyrek Camii, İstanbul, Türkiye’de bulunan tarihi bir camidir. Sultan II Mehmed (Fatih) tarafından 15. yüzyılda yaptırılmıştır. Cami, Fatih ilçesinde, Zeyrek Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Yapının mimarisi ve dekorasyonu Osmanlı sanat ve mimarisinin en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Eğer yakın zamanda Zeyrek Kilise Camii’yi ziyaret edecekseniz, çektiğiniz fotoğrafları bize de gönderebilirsiniz. Göndereceğiniz fotoğrafları sayfamızda paylaşabiliriz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar